Seikkailu eksoplaneetalla

Nuorten scifi-kirja Seikkailu eksoplaneetalla on julkaistu 3/2022 myös painettuna.

Lue lisää

  

Kilimanjaro

Tansanian ja Kenian rajalla, mutta pääosin Tansanian puolella, sijaitsee Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, joka kohoaa 5895 metriin merenpinnan yläpuolelle. Koska vuori sijaitsee lähellä päiväntasaajaa lämpimällä seudulla,  se on korkeudestaan huolimatta lähes lumeton ja jäätön. Vuorella on jonkin verran ikijäätä ja -lunta, mutta sen määrä maapallon lämpenemisen vuoksi tällä hetkellä koko ajan vähentyy. Arvion mukaan jääpeitteestä on viimeisen sadan vuoden aikana kadonnut jo ylli 80 %.

Kilimanjaro on syntytavaltaan tulivuori. Sillä on kolme huippua - Kibo, Mawenzi ja Shira, jotka usein mainitaan erillisinä, mutta yhtenäisen massiivin muodostamina. Kibo ei ole täysin sammunut, vaan ns. nukkuva tulivuori, jonka kraatteri on edelleen kuuma ja siitä tulee kaasuja ja höyryjä.

 

 

 

Alla: Kibo aamuauringon kultaamana

 

Alla: Kibo sen ja Mawenzin väliseltä satulatasangolta kuvattuna. Kibo kohoaa satulatasangosta noin kilometrin verran ylös.

Myös Kilimanjarolla on kansallispuisto. Vuoren rinteet 2700 metrin korkeusrajan yläpuolella muodostavat Kilimanjaron kansallispuiston, joka sekin kuuluu Unescon maalimanperintökohteisiin. Kilimanjaron kansallispuiston kasvillisuus on osin hyvin erikoista - mm. jättiläisvillakkoja, puumaisia kanervia, suurikokoisia saniaiskasveja jne. Kansallispuiston alaosassa on tiheää sademetsää, yläosan kasvillisuus on korkealle vuorelle tyypillisen niukkaa.

Alla olevissa kuvissa: Jättiläisvillakkoja, tulipallolilja, sademetsää epifyytteineen

 

 

Alla kuvissa: 1) Kibon ikijäätikköä, 2) Afrikan eläimiä -kirjan toinen tekijä Kilimanjaron Kibon korkeimmalla kohdalla Uhuru Peakilla. Uhuru on swahilin kieltä ja tarkoittaa vapautta.

[paluu kustantajan etusivulle]

[paluu Afrikan eläimiä etusivulle]