Uusia painoksia

Painettuina painoksina on julkaistu nuortenkirjat Temppelin aarre, Vaarallista rakkautta jumalten saarella ja Seikkailu dinosaurusten maassa.

Lue lisää

  

Suuri vaellus

Serengetin kansallispuistossa ja osin Ngorongoron suojelualueella sekä Kenian puolella olevalla Masai Maran suojelualueella tapahtuu vuosittain maaeläinten spektaakkelimainen valtaisa ruohonsyöjälaumojen vaellus, jota nimitetään Suureksi vaellukseksi. Eri vuodenaikoina sataa vettä alueen eri osissa ja sateiden mukaan uutta tuoretta ruohoa kasvaa alueen eri osissa. Suuret  ruohonsyöjälaumat seuraavat tätä maantieteellistä ravintokiertoa.

Suureen vaellukseen osallistuu lähes 2 miljoonaa eläiintä. Määrällisesti merkittävin laji on gnu (eli gnuantilooppi), joita vaelluselämistä on noin kaksi kolmasosaa eli yli miljoona yksilöä. Seeproja on noin kaksisataatuhatta ja saman verran on yhteensä savanni- ja isogaselleja. Lisäksi vaellukseen osallistuu puhveleita ja eri antilooppeja. Petoeläimet eivät kulje mukana Suuressa vaelluksessa, mutta niidenkin menestyminen perustuu suurelta osin vaelluseläinten saalistamiseen silloin, kun vaellus on meneillään niiden hallitseman seudun läpi.

 

(Kuvalähde: Olli Marttila, Safaripassi, Auris 2008)

 

Yllä ja alla: Suuri vaellus meneillään Serengetissä.

 

[paluu kustantajan etusivulle]

[paluu Afrikan eläimiä etusivulle]