Kielletyn kaupungin aarre

Kielletyn kaupungin aarre on (varhais)teini-ikäisille suunnattu nuorten seikkailukirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Kiinaan ja siellä erityisesti Kiinan keisarien salaperäiseen Kiellettyyn kaupunkiin Pekingissä. Kiinan yksinvaltiaat keisarit asuivat ja hallitsivat Pekingin Kiel

Lue lisää

  

Nuortenkirjailija Matti Uurinmäki


Mahdolliset yhteydenotot matti.uurinmaki (at) gmail.com

(Kuva yllä: Taustalla Kuonnarjohkan laakso Käsivarren Lapissa.)

Matti Uurinmäki kirjoittaa tällä hetkellä kolmea nuortenkirjasarjaa: Seikkailuja Lapissa, Seikkailuja maailmalla ja Scifi-seikkailuja multiversumissa.

Taustaa Seikkailuja Lapissa -sarjalle:

Matti Uurinmäki on samoillut Lapin erämaita lähes 50 vuotta. Ensi tuntuma Lappin syntyi vuosina 1965-1966, jolloin hän oli kahtena kesänä, runsaan kuukauden verran kumpanakin, kesätöissä Lapissa Savukoskella ja Kittilässä. Aikuisiällä kirjoittaja asui ja työskenteli Lapissa viitisen vuotta. Muina aikoina hän on lähes vuosittain, joskus useitakin kertoja, kulkenut Lapin kairoja ja tuntureita ristiin rastiin. Joskus vaellukset ovat suuntautuneet myös Ruotsin ja Norjan Lappiin.

Seikkailuja Lapissa -kirjojensa kautta Matti Uurinmäki haluaa siirtää Lapin luontoa kohtaan tuntemansa kiintymyksen myös nykyajan nuorille. Kirjoissa on seikkailullinen, useimmiten tietysti fiktiivinen asetelma, mutta tapahtumapaikat ja niiden kuvaus ovat lähes kokonaan todellisia. Kirjoittaja toivoo, että ne sellaisina auttavat nuoria muodostamaan realistisen kuvan Lapin eri kolkista ja toimivat jopa jonkinlaisina etukäteisoppaina nuorten - ja mikseipä varttuneempienkin - aloitellessa Lapin vaelluksiaan. Kirjoittaja on omakohtaisesti kulkenut seuduilla, joita hän kirjoissaan kuvaa.

Matti Uurinmäki on myös valokuvauksen harrastaja. Niinpä Lappi-kirjoissa on myös kirjoittajan ottamia valokuvia, jotka myös ovat lähes kaikki autenttisia kirjojen tapahtumapaikkojen suhteen. Painetuissa kirjoissa valokuvat ovat kustannussyistä esitetty mustavalkoisina, mutta samojen kirjojen sähköisissä versioissa värikuvina. 

Taustaa Seikkailuja maailmalla -sarjalle:

Seikkailuja maailmalla -sarja on peruskonseptiltaan varsin samankaltainen kuin Lappi-seikkailusarja. Kirjoissa on fiktiivinen dekkari- tai seikkailujuoni sijoitettu todellisiin kohteisiin.

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan tapahtumat sijoittuvat eri puolille maailmaa - esimerkiksi Egyptiin, Thaimaahan, Kiinaan, Tansaniaan ja Kreetalle. Kirjoittaja on tehnyt kuvaamilleen seuduille omakohtaisia matkoja, joten paikkakuvaus perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin. Kirjojen fiktiivisenä juonena on tyypillisesti luontoseikkailu tai rikos, jonka kirjan päähenkilö(t) kohtaa(vat). Myös tämän sarjan kirjoissa on kuvituksena kirjoittajan värivalokuvia kirjan kuvaamilta todellisilta tapahtumapaikoilta. Siten kirjat toimivat seikkailun ohessa matkakohdetarinoina.

Taustaa Scifi-seikkailuja multiversumissa -sarjalle:

Uusimpana sarjana Matti Uurinmäki on aloittanut tieteisseikkailusarjan, jossa fiktiivinen tieteisosuus rakentuu tiedemaailman viimeisimpien vuosien näkemyksille. Fiktiiviseen tarinaan kirjoittaja on saattanut yhdistää todellista tietoa esimerkiksi historian tapahtumista tai luonnontieteistä.

Alla mainituissa blogeissaan Matti Uurinmäki taustoittaa kirjojaan mm. omakohtaisilla vaellus- ja matkakokemuksillaan.

Muuta taustatietoa kirjoille löytyy mm. kirjoittajan blogeista ja vaellustarinoista:

Kirjoittajan Seikkailuja Lapissa blogi

Kirjoittajan Seikkailuja maailmalla blogi

Nettitarinoita kirjoittajan viime vuosien Lapin vaelluksista >>

Kuva: Inarijärveltä.

Elämäkertatietoa:

Matti Uurinmäki on syntynyt Kangasalla 29.12.1947. Lapsuus- ja nuoruusvuotensa hän on viettänyt Soinissa. Nykyisin kirjoittaja asuu Kouvolassa Kuusankoskella ja on eläkkeellä (2009-).

Koulutus ja työ: Yo (Alajärven yhteiskoulu 1967), diplomi-insinööri (Tampereen teknillinen korkeakoulu 1974). Tuntiopettaja (matematiikka, kemia, fysiikka) Pirkanmaan yhteiskoulu Tampere, suunnittelija Tampereen teknillinen yliopisto, elinkeinoasiamies Kauhava (1974-1975), elinkeinoasiamies ja kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kemijärvi (1975-1980), elinkeinojohtaja ja kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kuusankoski / Kouvola (1980-2009). Toimitusjohtajuuksia, hallitusjäsenyyksiä ymv useissa yhtiöissä.

Perhe: Puoliso päivähoitaja Marja-Liisa o.s. Silvonen, neljä lasta (kolme elossa), viisi lastenlasta.

Muuta: Suomen Leijonan ansioristi (1999), Kuusankosken kaupungin ansiomerkki (2002), Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki (2007), Keskuskauppakamarin hopeinen ansiomerkki (2009).