Seikkailu eksoplaneetalla

Nuorten scifi-kirja Seikkailu eksoplaneetalla on julkaistu 3/2022 myös painettuna.

Lue lisää

  

Eteläinen Suomenselkä

Eteläisellä Suomenselällä tässä teoksessa tarkoitetaan aluetta, joka käsittää lähinnä seuraavia pitäjiä / kuntia / entisiä kuntia:

Soini, Alajärvi, Lehtimäki, Ähtäri, Pihlajavesi, Töysä, Alavus, Karstula sekä jossain määrin muita seudun kuntia kuten Kuortane, Lappajärvi, Vimpeli, Saarijärvi, Keuruu.

Teoksen kirjoittaja Matti Uurinmäki on aikaisemmin julkaissut kolme sukukirjaa, joissa on käsitelty edellä mainitun "eteläisen Suomenselän" sukuja. Sukukirjojen pohjana on kirjoittajan tuolta seudulta koostama varsin laaja sukutietokanta. Tähän teokseen (Suomalaisten kuninkaallisia esivanhempia) on tuon sukutietokannan pohjalta sisällytetty yksityiskohtainen tarkastelu siitä, mitkä seudun sukuhaarat johtavat Euroopan kuninkaallisiin ja aatelisiin sukuihin.

Tässä sivustolla luetellaan niitä henkilöitä, joiden sukuhaarojen nykytietojen ja -tulkintojen perusteella on todettu vievän keskiaikaisen Euroopan ylhäisiin sukuhin. Erityisesti halutaan korostaa, että tietenkään esitetty luettelo ei ole siinä mielessä tyhjentävä tai täydellinen, että se sisältäisi kaikki ne sukuhaarat, joiden juuret ovat Euroopassa. Luettelohan pohjautuu vain siihen sukutietokantaan, joka kirjan kirjoittajalla on ollut käytettävissään ja joka siten on hyvinkin rajallinen.

Tässä esitetty henkilöluettelo sisältää noin 2800 yksilöä, jotka siis ovat pääosin eläneet "eteläisen Suomenselän" alueella. Luettelo on (alkuperäisen) sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä, mutta on huomattava, että vielä 1800-luvulla sukunimikäytäntö oli varsin häilyvää. Henkilöt ovat pääosiltaan 1800-luvun loppupuolella tai 1900-luvun alkupuolella syntyneitä. Henkilöistä on esitetty nimi (+ mahd. myöhempi sukunimi), syntymävuosi ja -paikka, jotta aineiston käyttäjät pystyvät kohtuudella tarkistamaan, onko heidän esivanhempansa luettelossa.

Luettelon avulla nykypolven henkilö voi tarkistaa, onko hänen sukunsa sellainen, joka tämän kirjan mukaan pohjautuu keskieurooppalaiseen hallitsija- tai aatelissukuun. Selvittääkseen asian nykypolven henkilön tulee tietää (nimi, syntymätiedot) omia esivanhempiaan suunnilleen 1800-luvun loppupuolen ja/tai 1900-luvun alkupuolen osalta. Jos tässä esitetystä luettelosta löytyy tällainen henkilö, niin kirjassa on tarkemmin kerrottu, millä tavoin sukujuuret vievät keskiaikaisiin hallitsija- ja aatelissukuihin.

Luetteloon >>

etusivulle>>

Esimerkkinä osatuloste Suomenselkää koskevasta yksityiskohtaisesta tarkastelusta: