Uusia painoksia

Painettuina painoksina on julkaistu nuortenkirjat Temppelin aarre, Vaarallista rakkautta jumalten saarella ja Seikkailu dinosaurusten maassa.

Lue lisää

  

Sotatunturin porovarkaat - seikkailu Kemijoen Lapissa

Nuortenkirja / perinteinen nuorten seikkailukirja. Tapahtumapaikkana Kemijoen Lappi.

Kustantaja: Naruska Saivo Oy
1. painos 2006 (loppuunmyyty)
2. painos 2007 (loppuunmyyty).

Nidottu, kuvakansi.
Sivuja 126, mustavalkokuvia.

Kirjan sisällysluettelo:

Junamatka
Epäilyttäviä tyyppejä
Kiero-Kaapon tarina
Erämaan armoille
Se suuri vonkale
Vaarallinen suo
Sotatunturin valloitus
Luuranko
Kontioselän kontio
Porotokka
Laukauksia
Porovarkaat
Onni kääntyy
Vankeina
Turistit vaarassa
Onnistuuko pako
Gordionin solmu
Janne punoo juonia
Konnille mutkia matkaan
Janne kiipelissä
Ongelmia ilmaantuu
Sotajuoni
Poromiehet ryhtyvät tositoimiin
Janne pelastaa pelastajat
Suursaalis konnajahdissa
Rahaa kuin roskaa

Kirjan tapahtumat ajoittuvat 1970-luvulle, jolloin Itäkaira oli vielä varsin koskematonta ja rauhallista. Soklin kaivoshanketta tosin tutkittiin, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole toteutunut. Vuotoksen altaasta käytiin alkukeskusteluja, mutta sekään ei ole ainakaan toistaiseksi toteutunut.

 

Perinteinen seikkailukirja 8-15 -vuotiaalle pojalle!

Kirjaa voinee tyyliltään verrata perinteiseen suoraviivaiseen 1950-luvun poikakirjaan - aikaan, jolloin siniselkäiset NTK (Nuorten Toivekirjasto) -kirjat olivat "must". Kirjoittaja käyttää tuttua Lappi-eksotiikkaa - erämaata petoineen ja muine eläimineen, tammukkapuroja, tunturin avaruutta -, mutta eikö se ole samanlaista "kansallisomaisuutta" kuin "tuhansien järvien maa, joulupukinmaa jne". Sitä paitsi nuoren lukijan kiinnostus Lappia ja Lapin luontoa kohtaan kasvanee juuri siitä perinteisestä Lappi-erilaisuudesta.

Kirjan teksti on selkeää, lyhytvirkkeistä. Tapahtumien kuvaus on konkreettista, poikamaisen suoraviivaista. Lapin luonnolla on keskeinen rooli läpi kirjan. Tapahtumien kiihkeä tempo pitää otteessaan läpi kirjan.

Tapahtumat ja henkilöt ovat kirjoittajan luomaa mielikuvaa, mutta tapahtumapaikat ovat todellisia, tosin 1970-luvulta, joten tilanne nykypäivänä on erilainen. Tapahtumat sijoittuvat Kemijoen yläjuoksulle, Sotajoen, Sotatunturien ja Kuttusojan maisemiin. Kirjassa on myös mustavalkokuvia, joista osa on kirjan todellisilta tapahtumapaikoilta, mm. Sotajoen tukkikämppä.

Porot tolvaavat jäkäläkankailla ja tunturien rinteillä kymmen-, joskus jopa satapäisinä tokkina. Kirjassa eletään alkukesää, jolloin porotokassa on mukana myös pieniä vasoja.

Kuva: Itä-Lapin tunturialuetta Sorsatunturilta Kaunisoivan ja Jäkälätunturin suuntaan.

Kuva: Suomujoen Kotaköngäs Saariselällä.

Kuva: Joutsenia lompololla Naruskajoen lähettyvillä.

 

etusivulle>>