Kirjailija Matti Uurinmäki
Mahdolliset yhteydenotot matti.uurinmaki (at) gmail.com
Kirjailijan tuotanto käsittää toisaalta sukuharrastukseen liittyen sukukirjoja tai muita henkilöhistoriaan painottuvia teoksia ja toisaalta nuorten- ja lastenkirjoja.
Elämäkertatietoa:
Matti Uurinmäki on syntynyt Kangasalla 29.12.1947. Lapsuus- ja nuoruusvuotensa hän on viettänyt Soinissa. Nykyisin kirjoittaja asuu Kouvolassa Kuusankoskella ja on eläkkeellä.
Harrastukset: Nykyisin keskeisin harrastus on kirjoittaminen ja harrastuspohjainen sukututkimus. Kirjoittaminen käsittää toisaalta nuorten- ja lastenkirjat ja toisaalta sukuharrastukseen pohjautuvat teokset. Elämän varrella harrastuksiin ovat kuuluneet mm. kirjallisuus, valokuvaus ja retkeily Lapissa. Kirjoittajan kotikirjasto käsittää noin 7000 nidettä.
Koulutus ja työ: Diplomi-insinööri. Elinkeinoasiamies / -johtaja ja elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Kauhavalla, Kemijärvellä ja Kuusankoskella.
Perhe: Puoliso päivähoitaja Marja-Liisa o.s. Silvonen, neljä lasta, viisi lastenlasta.
Muuta: Suomen Leijonan ansioristi, Kuusankosken kaupungin ansiomerkki, Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki, Keskuskauppakamarin hopeinen ansiomerkki.
******
Matti Uurinmäki on kirjoittanut kolmea nuortenkirjasarjaa Seikkailuja Lapissa, Seikkailuja maailmalla ja Scifi-seikkailuja multiversumissa ja lastenkirjasarjaa Matti-vaarin satukontti.
Taustaa Seikkailuja Lapissa -sarjalle:
Matti Uurinmäki on samoillut Lapin erämaita noin 60 vuotta. Ensi tuntuma Lappin syntyi vuosina 1965-1966, jolloin hän oli kahtena kesänä töissä Savukosken ja Kittilän kairoissa. Aikuisiällä kirjoittaja asui ja työskenteli Lapissa viitisen vuotta. Muina aikoina hän on lähes vuosittain, joskus useitakin kertoja, kulkenut Lapin erämaita ja tuntureita ristiin rastiin. Joskus vaellukset ovat suuntautuneet myös Ruotsin ja Norjan Lappiin.
Seikkailuja Lapissa -kirjojensa kautta Matti Uurinmäki haluaa siirtää Lapin luontoa kohtaan tuntemansa kiintymyksen myös nykyajan nuorille. Kirjoissa on seikkailullinen, useimmiten tietysti fiktiivinen asetelma, mutta tapahtumapaikat ja niiden kuvaus ovat lähes kokonaan todellisia. Kirjoittaja toivoo, että ne sellaisina auttavat nuoria muodostamaan realistisen kuvan Lapin eri kolkista ja toimivat jopa jonkinlaisina etukäteisoppaina nuorten - ja mikseipä varttuneempienkin - aloitellessa Lapin vaelluksiaan. Kirjoittaja on omakohtaisesti kulkenut seuduilla, joita hän kirjoissaan kuvaa.
Matti Uurinmäki on myös valokuvauksen harrastaja. Niinpä Lappi-kirjoissa on myös kirjoittajan ottamia valokuvia, jotka myös ovat lähes kaikki autenttisia kirjojen tapahtumapaikkojen suhteen. Painetuissa kirjoissa valokuvat ovat kustannussyistä esitetty mustavalkoisina, mutta samojen kirjojen sähköisissä versioissa värikuvina.
Vaellus- ja kuvausharrastuksen myötä kirjoittaja julkaisi 2024 Lapin vähemmän tunnettuja erämaita esittelevän Polkuja kiveliöön -teoksen.
Taustaa Seikkailuja maailmalla -sarjalle:
Seikkailuja maailmalla -sarja on peruskonseptiltaan varsin samankaltainen kuin Lappi-seikkailusarja. Kirjoissa on fiktiivinen dekkari- tai seikkailujuoni sijoitettu todellisiin kohteisiin.
Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan tapahtumat sijoittuvat eri puolille maailmaa - esimerkiksi Egyptiin, Thaimaahan, Kiinaan, Tansaniaan, Kreetalle ja manner-Kreikkaan. Kirjoittaja on tehnyt kuvaamilleen seuduille omakohtaisia matkoja, joten paikkakuvaus perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin. Kirjojen fiktiivisenä juonena on tyypillisesti luontoseikkailu tai rikos, jonka kirjan päähenkilö(t) kohtaa(vat). Myös tämän sarjan kirjoissa on kuvituksena kirjoittajan värivalokuvia kirjan kuvaamilta todellisilta tapahtumapaikoilta. Siten kirjat toimivat seikkailun ohessa matkakohdetarinoina.
Taustaa Scifi-seikkailuja multiversumissa -sarjalle:
Uusimpana nuortensarjana on tieteisseikkailusarja, jossa fiktiivinen tieteisosuus rakentuu tiedemaailman viimeisimpien vuosien näkemyksille ja jossa keskeinen rooli on maailman laajuisella kvanttitietokoneella, joka käyttää korkeatasoista tekoälyä. Fiktiiviseen tarinaan on saatettu yhdistää todellista tietoa esimerkiksi historian tapahtumista tai luonnontieteistä.
Lastenkirjasarja Matti-vaarin satukontti:
Kirjoittajan uusin sarja on lapsille - lähinnä taaperoiästä esikouluikäisiin - suunnattu lastenkirjasarja Matti-vaarin satukontti. Kirjoissa on värikuvalliset sivut lyhyine teksteineen, joten kirja soveltuu sekä aikuisen ja lapsen yhteiseen lukutuokioon että lapsen yksinään katseltavaksi. Kirjojen aihepiirinä ovat eläinsadut. Kirjoissa on mielikuvanomaisia liittymiä myös todelliseen luontoon, mikä tarjoaa lähtökohdan aikuisen ja lapsen luontoaiheisille keskusteluille.
******
Matti Uurinmäki on ollut aktiivinen sukuharrastaja noin 30 vuotta. Aluksi kiinnostuksen kohteena olivat kotiseudun eli eteläisen Suomenselän suvut. Niistä kirjoittaja on julkaissut kolme laajaa suku- ja historiateosta, joissa varsinaisten sukutietojen ohessa on tarkasteltu eri aikakausien historiallisia tapahtumia sekä koko maan että seutukunnan näkökulmasta. Tarkasteltujen sukujen keskeisimpiä sijaintikuntia ovat mm. Soini, Alajärvi (+ ent. Lehtimäki), Karstula, Ähtäri, Alavus ja Töysä, Kuortane, Lappajärvi ja muut Järvi-Pohjanmaan kunnat ym.
Sukuharrastus on sittemmin laajentunut koskemaan näiden sukujen - ja itse asiassa samalla kaikkien suomalaissukujen - sukujuuria, jotka tulevat keskiaikaisista hallitsija- ja aatelissuvuista eri puolilta Eurooppaa. Niistä Uurinmäki on julkaissut (2022) teoksen Suomalaisten kuninkaallisia esivanhempia. Laajan henkilökohtaisesti kerätyn aineiston pohjalta on viimeisimpänä (2024) syntynyt teos Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, jossa kirjoittaja tarkastelee 1800- ja 1900 -lukujen tunnettujen henkilöiden yhteyksiä Euroopan keskiaikaisiin hallitsija- ja aatelissukuihin. Kirjaan tukeutuen myös lähes kuka tahansa, jolla on esivanhemmissaan suomalaisia aatelis-, pappis-, porvaris- ja/tai ylempiä sotilashenkilöitä, voi perehtyä omiin hallitsija- ja aatelisesivanhempiinsa.
Kuva: Inarijärveltä.