Uusia painoksia

Painettuina painoksina on julkaistu nuortenkirjat Temppelin aarre, Vaarallista rakkautta jumalten saarella ja Seikkailu dinosaurusten maassa.

Lue lisää

  

Suomalaisten kuninkaallisia esivanhempia

Kirjoittaja Matti Uurinmäki.

ISBN 978-952-7077-17-7
Kirja on A4-kokoinen, kovakantinen kuvakannella, väri- ja mv-kuvitus, sivuja 424, kuvia ja karttapiirroksia noin 250, joista värillisiä noin 170.
Huhtikuussa 2022.

 

”Sinulla on kuninkaallisia esivanhempia!”

Näin todetaan teoksessa Suomalaisten kuninkaallisia esivanhempia. Ja näin voidaankin todeta lähes jokaisen suomalaisen osalta. Vuosisatoja kestäneen Ruotsin vallan seurauksena myös Suomeen levittäytyi lukuisia eurooppalaisia aatelis-, pappis- ja porvarissukuja, joiden juuret puolestaan lähtivät eurooppalaisista kuninkaista ja pohjoismaisista viikinkipäälliköistä.

Tässä teoksessa on osin otettu esille eräitä keskeisiä sukulinjoja, jotka vievät moniin Euroopan mahtavimpiin kuninkaallisiin ja sen ohessa tietysti myös sukuketjut yhdistäviin aatelisiin. Suomalaisten kuninkaallisista esivanhemmista teoksessa esitellään yli 200 eurooppalaista hallitsijaa, jotka ajoittuvat 400-1200 -luvuille ja useita satoja aatelisia keskimäärin 1500-luvulle saakka. Esimerkinomaisesti kuninkaista ja aikansa mahtihenkilöistä mainittakoon Kaarle Suuri, Alfred Suuri, Vladimir Suuri, Valdemar Suuri, Birger-jaarli, Otto Suuri, Filip I, Ragnar Karvahousu, Harald Kaunotukka, Harald Sinihammas ja Vilhelm Valloittaja. Kirjassa ei ole vain tyydytty mainitsemaan näitä esivanhempia, vaan kuvaamaan myös heidän toimintaansa ja elämänvaiheitaan sekä kunkin aikakauden historiallista kehystä.

Teos on varsin laaja, yli 400-sivuinen ja A4-kokoinen. Teos sisältää noin 250 kuvaa ja/tai karttapiirrosta, joista noin 170 on värikuvia. Kirja pitää sisällään sekä yleisesityksen että eteläisen Suomenselän yksityiskohtaisen tarkastelun, joka mainitsee noin 2800 (syntymävuoden ja -paikan avulla) yksilöityä henkilöä, joiden sukujuuret tulevat Euroopan kuninkaallisista.

Kirja ei ole tarkoitettu vain sukuharrastajille, vaan jokaiselle sukujuuristaan kiinnostuneelle. Kirjan käyttäminen ja hyödyntäminen ei edellytä aktiivista sukututkimusharrastusta. Se on jokaisen tavallisen suomalaisen kurkistus omien esivanhempien maailmaan. Ja nimenomaan sellaisten esivanhempien, jotka ovat omalla toiminnallaan muovanneet nykyisen maanosamme. Omien sukujuurien avautuminen vahvistanee myös nuorille - vaikkapa lukiolaiselle - sekä Euroopan että Suomen historian hahmottamista.

Kirjan yleisesityksen perusteella ja käyttäen sen täydennyksenä Internetin julkisia sukutietokantoja – kuten Geniä – lähes kuka tahansa nykypolven suomalainen voi selvittää sukuyhteyksiään. Yksityiskohtaisemmin kirjassa on käsitelty Soinin ja sen lähipitäjien sukujen juuria. Yksityiskohtaisen tarkastelun ”eteläinen Suomenselkä” kohdentuu mm. Soiniin, Alajärvelle, Lehtimäelle, Ähtäriin, Töysään ja Karstulaan sekä satunnaisemmin muihinkin alueen pitäjiin. Lähtökohtana tähän rajattuun yksityiskohtaisempaan tarkasteluun on ollut kirjoittajan aikaisemmat sukukirjat ja niiden taustalla olevat sukutietokannat samalta seudulta.

 

Eteläisen Suomenselän yksityiskohtainen tarkastelu >>

etusivulle>>

Esimerkkinä kirjan sisällöstä osatulosteita parilta kuninkaallisia esivanhempia esittelevältä sivulta (Kaarle Suuri ja Jaroslav Viisas):