Uusia painoksia

Painettuina painoksina on julkaistu nuortenkirjat Temppelin aarre, Vaarallista rakkautta jumalten saarella ja Seikkailu dinosaurusten maassa.

Lue lisää

  

Tansania

Tansanian entinen nimi oli Tanganjika ja se oli Saksan siirtomaa. Kun Saksa jäi häviölle ensimmäisessä maailmansodassa, Tanganjika siirtyi Iso-Britannian hallintaan. Tansania itsenäistyi vuonna 1961.

 

Tansaniassa on noin 55 miljoonaa asukasta. Väestönkasvu on edelleen varsin voimakasta ja maa kuuluu mailman köyhimpiin.

Suurin kaupunki on satamakaupunki Dar es Salaam. Siellä on yli 4 miljoonaa asukasta. Dar es Salaam on maan entinen pääkaupunki. Uusi virallinen pääkaupunki on sisämaassa keskellä maata sijaitseva Dodoma, jossa on noin 0,5 miljoonaa asukasta. Useimmat keskeiset virastot ovat edelleen Dar es Salaamissa. Pohois-Tansaniassa Kilimanjaro-vuoren lähellä sijaitsee Arushan kaupunki, jota sanotaan Tansanian "safaripääkaupungiksi". Se on nopeasti kasvava kaupunki, jossa on noin puoli miljoonaa asukasta.

Tansania sijaitsee hieman päiväntasaajan eteläpuolella. Ilmasto jakaantuu kuivaan kauteen, joka on touko-lokakuussa, ja sadekauteen, joka on marras-huhtikuussa. Merkittävimmät sateet tulevat huhti-toukokuussa sadekauden lopulla. Helmikuussa, joka on tyypillistä safarikautta, on keskimäärin muutamia sadepäiviä. Sisämaan ylänköalueilla sataa huomattavasti vähemmän kuin rannikolla.

Tansaniassa sijaitsee Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, jonka huippu kohoaa 5895 metriin merenpinnan yläpuolelle. Vuoren huipulla on toistaiseksi ikilunta ja -jäätä, mutta sen määrä vähenee jatkuvasti. Tansanian rajalla on Afrikan suurin järvi Victoriajärvi, joka on Niilin lähdejärvi. Victoriajärvi on kokoisekseen hyvin matala - vain 84 metriä eli Päijännettä matalampi. Toisaalta Tansanian rajalla sijaitsee myös Afrikan toiseksi suurin järvi Tanganjika, joka puolestaan on Afrikan syvin järvi. Sen syvyy on huikeat 1471 metriä.

Ngorongoron suojelualueella, joka oli eräs Afrikan eläimiä -kirjan safarikohteista, sijaitsee Oldupai, joka on eräs tärkeimmistä ihmissuvun kehittymisseuduista lähes 2 miljoonan vuoden takaa.

Alla: Arushan laitakaupunkia. Arushan keskustassa on loisteliaita hotelleja ja liiketaloja ja katuverkko kohtuullisessa kunnossa, mutta syrjemmälle mennessä rakennukset tulevat yhä vaatimattomammiksi ja kadut kuoppaisiksi. Väestöä on runsaasti ja suomalaisittain lasten määrä on suuri. Elämä on levittäynyt rakennuksista ulkosalle katuvarsille. Arushan läpi vie vain yksi pääkatu, joka päivittäin ruuhkaantuu erittäin pahoin. Vaikka Arusha ei lienekään turvallisuudeltaan erityisen pahamaineinen, turistin ei tule lähteä kävelemään kaduille. Liikenne myös maanteillä kaupunkien ulkopuolella on vaarallista ja holtionta ja autot osin hyvinkin heikkokuntoisia.

Alla Karatun kylää. Afrikan eläimiä -kirjan kohdealueille mentäessä viimeisiin merkittävä kylä on Karatu, jossa on mm. kauppoja, baareja ja posti. Kuvassa mm. kadunvarsimyyjän myyntipiste.

Kilimanjaro

[paluu kustantajan etusivulle]

[paluu Afrikan eläimiä etusivulle]